Ambassadeur Wijngaard kaas!

De edele ambacht van kaasrijpen is bij Wijngaard kaas een familieaangelegenheid. Piet van den Wijngaard begon in 1936 met een handel in kaas. Met een hondenkar leverde hij kruidenierswaren aan de boeren in de omtrek van Woerden en ruilde ze met kazen die ze maakten. Om zijn groeiende hoeveelheid kaas optimaal te laten rijpen, kocht hij een klein pakhuis aan de Oude Rijn. Jan van den Wijngaard, de zoon van Piet, nam de zaak in 1948 over en legde zich vanaf toen volledig toe op het rijpen van kaas. Jan was een visionair man. Terwijl vele van zijn collega’s moderne pakhuizen bouwden, erkende hij de bijzondere eigenschappen van het oude pakhuis. Het buitengewone microklimaat dat er heerst zorgt voor kazen met meer smaak, diepgang en complexiteit. In 1975 diende de derde generatie zich aan met Riet en zoon Jan en in 1995 met zoon Rien, kreeg het historische pakhuis uit 1906 dan ook een hoofdrol in de ontwikkeling van het bedrijf. Vooral nadat bleek dat de kaas die er werd gerijpt smakelijker was dan dezelfde kaas uit moderne pakhuizen.  Naast de traditionele Wyngaard kazen creëerde Rien een sterk merk met kazen die uitsluitend in het oude pakhuis worden gerijpt. De lekkerste kazen van Nederland, gericht op een exclusief segment van de markt. Hij ontwikkelde Reypenaer. Reypenaer kazen worden, net als de kaasboeren dat vroeger deden, voornamelijk gemaakt van zomermelk van weidekoeien. Om de eretitel Ryepenaer te verdienen moeten de kazen minstens een jaar rijpen. Reypenaer VSOP rijpt zelf twee jaar en de XO reserve minstens twee-en-een half jaar.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *